INFOLIFE.si na:

FaceBook Twitter

OGLAS

ANKETA

BIO in EKO živila uživam:

arhiv anket

OGLAS

Ekološka živila – predelava in pridelava

Objavljeno: 23. 01. 2011

123 Komentiraj | Pošlji prijatelju | Tiskaj | Nazaj

Povpraševanje po ekoloških živilih in hrani nasploh, v Sloveniji trenutno močno presega ponudbo. Na tržnicah je ponudba omejena glede na raznolikost in količino proizvodov. Iz ponudbe so izključeni proizvodi živalskega porekla, razen medu, jajc in nekaterih mlečnih izdelkov. To je tudi glavni razlog, da se problemi pojavljajo pri tistih ekoloških pridelovalcih, pri katerih ponudba presega zmogljivosti tržnice kot tudi prodaje po donovih.

Nekateri pridelovalci in predelovalci ekološke hrane, zaradi presežka povpraševanja, prodajajo svoje pridelke po zares visokih cenah. Tako lahko prihaja do razlik v ceni med ponudniki ekoloških živil tudi do 100 procentov in več.

Cene ekoloških pridelkov bodo v bodoče predvidoma padle, ker se na trgu pojavljajo ekološki kmetovalci, ki imajo večji obseg pridelave. Tako za končne uporabnike kot tudi za slovenske predelovalce je to dobrodošlo, saj bodo namesto uvoženih ekoloških surovin lahko kupovali domače surovine.

Povpraševanje po ekoloških pridelkih v Sloveniji narašča zaradi čedalje večje ozaveščenosti ljudi za zdravje. Zato so mnogi potrošniki pripravljeni za ekološko hrano plačati nekoliko višjo ceno. To je iz vidika pridelovalcev in predelovalcev ekoloških živil zelo pomembno, saj trženje teh živil pridobiva na obsegu ter dopolnjuje ponudbo na trgu.

»Vodnik po ponudbi za eko&zdravo življenje«, vsebuje ponudbo ekoloških živil na slovenskem trgu, poleg tega pa takšno obliko pridelave uvršča v okvir trajnostne potrošnje in kvalitetnejšega življenjskega stila.

Za osveščanje javnosti na tem področju skrbi tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki širšo javnost izobražuje in informira o pridelovanju hrane na trajnostni način ter predstavlja izdelke in oznake razlikovanja.

 

vir: ekonet.si

POGLEJTE TUDI:
Pregled ekoloških kmetij v Sloveniji

Alge, biomasa in energija

 

PRENESI V Facebook Twitter
KOMENTIRAJ (Za komentiranje se prijavite.)

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.1