Uporaba kurilnega olja

Kurilno olje se je v preteklosti uporabljal bolj pogosto. Z njim so poganjali kotle, železniške parne lokomotive in parnike. Cena kurilnega olja se kljub njegovi zmanjšani uporabi ni znižala, ravno nasprotno celo dvignila se je. Primer: vlaki ali lokomotive sedaj uporabljajo diesel ali elektriko za delovanje in pogon.  Parniki na drugi strani niso več tako pogosti kot so bili v starih časih, zaradi njihovih visokih obratovalnih stroškov in večina prevoznikov za utekočinjen zemeljski plin raje uporablja parne naprave. Ker je cena kurilnega olja višja raje uporabljajo parne naprave saj za delovanje potrebujejo plin, ki izhaja iz tovora in ne kurilno olje.

V industriji kurilno olje cena ne pade saj se ga uporablja za večino kotlov. Nekateri pa uporabljajo tudi zemeljski plin za svoje delovanje. Starejše zgradbe v večjih mestih kot je naprimer London uporabljajo kurilno olje za ogrevanje. Pri nas je to pogosti energent za ogrevanje stanovanjskih hiš, čeprav se vedno bolj nagibamo k gradnji samozadostnih zelenih hiš. Te za ogrevanje uporabljajo obnovljive vire energije kot so elektrita, sonce, zrak ali zemeljska toplota.

Celotno zimo se lahko ogrevamo na bolj naraven in okolju prijazen način ter s tem pripomoremo k skupnemu dobrobitu. Naprava, ki je v takih hišah zamenjala peč na kurilno olje je toplotna črpalka. S kombinacijo elektrike, zraka ali zemeljske toplote lahko v bivalnih prostorih dosegamo visoke temperature in nismo več odvisni od cene kurilnega olja. Kurilna sezona s toplotno črpalko je cenejša kot v primerjavi pečjo na olje, saj za svoje delovanje potrebuje le malo energetov.

Vedno bolj popularne so tudi peči na drva, katere pa za svoje delovanje, kot že samo ime ogrevalne naprave pove, potrebujejo drva. Plusi kurilne naprave na drva so vsekakor cena energenta in  izkoristek, minusi na drugi strani pa so, da se potrebuje dodaten prostor za shrambo lesa, v kurilno peč je potrebno vedno na roke nalagati drva in skrbeti, da je ogenj prižgan kadar želimo imeti tople bivalne porstore.

 

Kurilno olje se za ogrevanje uporavlja v večini slovenkskih domov. Za postavitev samega sistema potrebujemo veliko prostora vendar manj kot pri kurilni peči na drva. Ogrevanje tople vode poteka tako, da iz cisterne ali rezervoarja kjer imamo spravljeno veliko količino kurilnega olja, po cevi teče v gorilnik kjer izgoreva v plamen in ta plamen greje vodo, ki se nahaja v zaprtem sistemu peči. Zaprt sistem je z bakrenimi cevmi ovit v kotlu kjer ogreva večjo količino vode, ki se pretaka po ceveh našega doma. Na podoben princip poteka tudi ogrevanje sanitarne tople vode, ki jo uporabljamo v kopalnici in kuhinji za umivanje in pranje posode.

Kurilno olje potrebuje že v naprej pripravlje načrt postavitve celotnega sistema in ga ni možno postaviti naknadno saj je zanj potreben relativno velik prostor v hiši. Upoštevati moramo tudi predise iz pravilnika o požarni varnosti v stavbah in uredbo o skladiščenju nevarnih tekočin v nepremičnih skladiščnih prostorih.

Cena kurilnega olja se ne bo znižala v naslednjih letih, kar pa lahko naredimo mi za to, da privarčujemo pri ogravanju je to, da načrtujemo hišo z ogrevalno napravko, ki za svoje delovanje uporablja in porablja obnovljive vire energije. Obnovljivi viri energije so praktično brezplačni, edino kar je potrebno je postaviti sistem, ki bo zadovoljeval bivalne potrebne tistega, ki bi živel v bivalnem prostoru.