Avtomatska zapirala za vrata

V stanovanjnu hitro pride do prepiha kadar ima nekdo “dolg rep” in za sabo ne zapre vrat. Če so dogaja vam je priporočljivo na vrata pritrditit zapiralo za vrata. Ta enostavna naprava vam pomaga pri avtomatskem zapuranju vrat, tako da vam ne bo potrebno preverjatli ali so so vrata zaprta. Zapirala za vrata so na voljo v različnih izvedbah pri različnih proizvajalcih, pri čimer se razlikujejo po cenovnim razredom, kvaliteto materialov, ki jih podjetja uporabljajo in načinu montaže.

Samozapiralo-DC-20.20850045-A1-W

Mehanizmi zapiral za vrata

Pri izbiri zapirala za vrata, morate najprej spoznati različne vrste mehanizmov in razumeti kašen je njihov namen. Izbira zapirala za vrata temelji na dimezijah vrat (širina in višina) ter težo krila in konstrukcije. Upoštevati je potrebno tudi razliko med temperaturama zunanjega in notranjega prostora, kjer je načrtovana namestitev in delovanje zapirala. Temperatura nam pomaga določiti primeren material zapirala.

Trije glavni načini montaže zapirala so:

  • Zapiralo na vrhu vrat – ti so nameščeni na steno in trdno pritrjeni na vrhu vrat. Mehanizem zagotavlja gladko zapiranje in tesno prileganje vrat. Omogočajo enostavno in hitro montažo. Mehanizmi zapiral na vrhu vrat so cenovno ugodna, zato so tudi najbolj prodajani.
  • Talne zapore – so v primerjavi z zapirali na vrhu vrat cenovno dražji in zahtevajo posebne pogoje za namestitev. Najpogosteje se talne zapore uporabljajo za odpiranje vrat v obeh smereh. Primerna so pro steklnih konstrukcijah, ki se odpirajo v obe smeri.
  • Skrite zapirala – so namenjena za neposredno namestitev vratno krilo ali polje. Nameščeni so na vratih z debelino vsaj 40 mm, ki postanejo skoraj nevidni. Namestitev je kompleksna, zahteva posebno znanje, poleg tega pa je tudi cenovno dražja izbira kot omenjeni dve.

Posebnost zapirala za zunanja vrata je , da ga opremimo s posebnim mehanizmom, mazanim s tekočino, ki poveča odpornost na visoke temperature in naravne pojave. Če namestite zapiralo za vrata, ki je namenjeno za notranja vrata ali se uporablja pri montaži na vhodna vrata od znotraj, se bo njegovo delo zunaj znatno poslabšalo, življenjska doba pa se bo zmanjšala. Nekatera zapirala lahko montiramo notraj in zunaj kot je na primer APECS zapiralo za vrata.