Paradontalna bolezen vpliva na vaše sistemsko zdravje

Parodontalna bolezen, znana tudi kot bolezen dlesni, je vnetna bolezen obzobnih tkiv, ki obdajajo zobe. Ta bolezen vpliva ne le na ustno zdravje, temveč tudi na sistemsko zdravje, saj so ugotovili povezave med parodontalno boleznijo in različnimi sistemskimi stanji. Tu so nekateri načini, kako parodontalna bolezen lahko vpliva na sistemsko zdravje:

 1. Srčno-žilne bolezni:
  • Raziskave kažejo, da obstaja povezava med parodontalno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi, kot so srčni infarkt in možganska kap. Vnetje, ki ga povzroča parodontalna bolezen, lahko sproži sistemski vnetni odziv, ki vpliva na srčno-žilni sistem.
 2. Diabetes:
  • Parodontalna bolezen lahko poslabša nadzor nad sladkorno boleznijo. Hkrati pa lahko sladkorna bolezen poveča občutljivost za parodontalno bolezen. Skupno zdravljenje obeh stanj je ključnega pomena za ohranjanje zdravja.
 3. Respiratorne bolezni:
  • Bakterije, ki povzročajo parodontalno bolezen, se lahko širijo v dihalne poti in prispevajo k razvoju respiratornih bolezni, kot so pljučnica in kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).
 4. Bolezni srčnih zaklopk:
  • Bakterije iz ustne votline lahko vstopijo v krvni obtok in povzročijo okužbe v drugih delih telesa, vključno z zaklopkami srca.
 5. Težave med nosečnostjo:
  • Parodontalna bolezen je bila povezana z nizko porodno težo in prezgodnjim rojstvom. Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko poslabšajo parodontalno stanje, kar povečuje tveganje za zaplete.
 6. Bolezni ledvic:
  • Raziskave so pokazale povezavo med parodontalno boleznijo in poslabšanjem stanja ledvic.
 7. Revmatoidni artritis:
  • Obstaja nekaj dokazov, da parodontalna bolezen lahko vpliva na revmatoidni artritis, avtoimunsko bolezen, ki prizadene sklepe.
 8. Osteoporoza:
  • Parodontalna bolezen in osteoporoza imajo nekatere podobne povezovalne faktorje, kot je izguba kostne mase.

Redno skrb za ustno higieno, redni obiski pri zobozdravniku in zgodnje zdravljenje parodontalne bolezni lahko pomagajo zmanjšati tveganje za te sistemsko povezane zaplete. Sodelovanje z zobozdravnikom in drugimi zdravstvenimi strokovnjaki je ključno za ohranjanje celostnega zdravja.