Pomen krstne sveče in ostalih predmetov pri krstu

Krstna sveča pri svetem krstu ponazarja večno luč vere, ki gori v človeški duši. Na svetem krstu jo boter krščenca prižge krstno svečo na blagoslovljeni sveči, kot znak, da krščenec sprejme vero v svojo dušo. Sveti krst je v krščanski veri eden izmed sedmih zakramentov, ki jih človek prejme v svojem življenju. Krstna voda naj bi ponazarjala očiščevanje duše in vseh njenih grehov, da bo pripravljena na novo, versko življenje. Prižiganje krstne sveče, maziljenje in potapljanje v reko je bila več stoletij edina praksa krščevanja, ko so krst obhajali v velikih krstilnicah.  Bel prtiček predstavlja nova oblačila oziroma svojo novo osebnost, ki jih krščenec obleče ali poosebi po obredu. Ta simbolika je bila bolj vidna nekoč, ko so krsti potekali v krstilnicah, kjer je katehumen na eni strani vstopil v krstilnico, slekel svoja oblačila in se po stopnicah spustil v velik osmerokoten bazen, ki je bil poln vode. Ko je bil v bazenu, je izpovedal vero in prejel krst. Nato se je na drugi strani po stopnicah povzpel iz bazena, kjer so ga oblekli v bela oblačila.

Krstne sveče so najbolj unikaten predmet na obredu saj so največkrat naslikane ročno in vsebujejo različne verze in imena krščenca. Svečarna Pax se že svojo celotno zgodovino ukvarja z izdelavo unikatnih sveč za različne priložnosti kot so krst, poroke, …

Krst je prvi in najpomembnejši zakrament. Z njim se za otroka začenja novo življenje, saj postane božji otrok. Pri krstu se otroku izbrišejo vsi grehi, vključno z izvirnim grehom, hkrati pa stopa na pot vere in odrešenja.