Razlika med tračno žago Makita 2107FK in LB1200F

V tem prispevku si boste lahko prebrali razlike med tračno žago Makita 2107FK in tračno žago Makita LB1200F ter tako ugotovili katera je bolj primerna za domačo delavnico. Proizvajalec obeh električnih tračnih žag je Makita, ki že vrsto let izdeluje kvalitetno orodje za različne namene uporabe. Najbolje ga poznamo po akumulatorskem orodju kot so vrtalnikih, vijačnikih, vbodnih žagah, vibracijskih brusilnikih in ostalih. V svoji ponudbi pa imajo tudi električno orodje in stroje za mizarske ali kovinarske delavnice.

Tračna žaga se uporablja za rezanje ravnih rezov. Obdelovanci so manjši kosi, ki potrebujejo več natančnosti katero lahko dosežemo s tanjšim rezilom na tračni žagi.  Orodje deluje na električno energijo, zato ga imamo lahko ves čas vklopljenega v vtičnico.

Tračna žaga MAKITA 2107FK

je prenosljiva tračna žaga, ki tehta dobrih 6,5 kilogramov. Njena delovna višina je 12 centimetrov kar pomeni, da z njo lahko režemo kvadratne ali okrogle profile, ki so maksimalno veliki 12cm. Za boljši pregled kje režemo ima tračna žaga pri rezilu dodatno LED lučko. Ta nam pomaga, ko režemo v temnejših prostorih kjer primanjkuje svetlobe. Moč elektromotorja je 710W kar zadostuje za rezanje tako lesa, plastike in trših polimerov kot tudi kovine. Za različne materiale moramo zamenjati rezilo, ki pa je zelo enostavno. Odstranimo pokrov na spodnji strani orodja in odstranimo rezilo. Rezilo je dolžine 114 cm in višine 13 milimetrov. Zaradi takšne višine rezila se nam le ta ne upogiba in nam tako omogoča precizne reze skozi obdelovanec. Hitrost rezanja tračne žage Makita 2107FK je od 60 do 102 metrov na minuto. Naprava je kompaktna in zelo uravnotežena, saj je elektromotor s težiščem nameščen na sredini naprave, kar omogoča lažje manevriranje po obdelovancu.

2021-12-28_15h04_14

Tračna žaga MAKITA LB1200F

je malce večja izvedba tračne žage, ki je primerna za obdelovanje kosov večjih dimenzij. Večinoma se jo uporablja v delavnicah in se je ne prenaša po prostoru, saj je teža stroja 81,2 kilograma. Žaga je visoka 1,6 metra in ima nastavljivo delovno površino, njena delovna višina pa meri 165 mm. Delovno površino lahko nastavljamo tudi pod kotom, da dobimo natančen rez. Za natančnost poskrbi tudi hitrost rezanja, ki je od 400 do 800 metrov na minuto. S hitrejšim premikanjem rezila nastanejo čisti rezi in zato je potrebno manj brušenja, da pridemo do končnega izdelka. Žaga ima tudi zaščitno funkcijo pred ponovnim zagonom, zato je lahko ves dan vklopljena v elektriko. Ves prah,  ki se ustvari med delom se ujame v zbirnik prahu, ki zagotavlja, da je vaša površina čista tokom dela. Elektromotor, ki poganja napravo ima 900 W moči kar zadostuje za rezanje v različno trdne materiale.

2021-12-28_14h52_37

Če se odločate za nakup tračne žage za vašo novo delavnico in jo veliko potrebujete je boljša izbira Makitin model LB1200F. Hitrost, prilagoditev delovne površine in zmogljivost je odlična za vsakdanjega uporabnika, zato boste z izbiro zelo zadovoljni.