Vrtno orodje za jesensko urejanje okolice

Vrtno orodje bomo konec jeseni pospravili v lopo. Preden to storimo, moramo še zadnjič v roke prijeti puhalnik za listje in urediti okolico hiše. Iz travnatih površin in dvorišča je potrebno pospraviti vso suho listje, saj se drugače pod njim nabira umazanija in prah kar pa posledično pušča madeže na dvorišču. Če suho listje pustimo na travi, ji preprečujemo še tisto malo sončnih žarkov, ki jih drugače dobi v jesenskem času zato raste počasi in rjavi.

2021-10-29_11h42_45

Obrezati bo potrebno tudi trte, katere so že obrodile letošnje sadove grozdja. Akumulatorske škarje za obrezovanje trte Makita so zelo kvalitetne. Proizvajalec Makita je izdelal akumulatorske, da vas roke ne bodo preveč bolele ob rezanju trte. Z obrezovanjem bomo omogočili, da se pozimi na njih ne bo nabiral sneg in bodo spomladi imele energijo, da hitro poženejo nove mladike. Kam sedaj z vsemi temi vejami? Odlična opcija je drobilnik za veje, ki vse veje zmelje in so primerne, da jih postavimo na kompost.

Ko smo pobrali že skoraj ves pridelek z vrta je čas, da zemljo pričnemo pripravljati na zimo. Potrebno jo je zrahljati in odstraniti vso zel in plevel, ki je še ostal na vrtu. Če pred zimo prekopljemo vrt bo zemlja imela celo zimo časa, da absorbira zrak in minerale. Ob enem bo tudi bolj rahla in jo bo lažje prekopati v začetku spomladi, ko bomo pripravljali vrt za novo sezono. Za lažje prekopavanje in rahljanje zemlje je odličen pripomoček prekopalnik oziroma motokultivator. S to napravo boste hitro razbili vse skupke zemlje, ki bi jih drugače rahljali z rokami. Ta vrtni pripomoček je primeren za vse vrtove kjer je zemlja bolj glinasta. Velikost vrta je pomembna pri izbiri prekopalnika, saj se glede na površino izbere zanj primerno moč motokultivatorja.