Dobra vrata varujejo proti vlomu

Vsako leto se v jesenskem času pojavi večje število tatvin v stanovanjih, saj je zaradi krajšega dneva lažje vlomiti v stanovanje, ker se zločinci hitreje skrijejo v temi. Da bi preprečili vdor v stanovanje ali hišo je v prvi vrsti potrebno poskrbeti za dobro zaščito na vratih. Kvalitetna ključavnica ali protivlomna vrata so skoraj da nuja v mestih z višjo stopnjo kriminala.

Varnostna rozeta na vratih preprečuje vrtanje lukenj v ključavnico, zato je dobro, da se pri nakupu novih vrat odločite za čim bolj varno rozeto iz trdega materiala. Pri nakupu protivlomnih vrat vam po navadi prodajalci svetujejo katere dele vrat izbrati. Če pa želite izboljšati varnost obstoječih vrat pa se držite nasveta, da je trša varnostna rozeta dosti bolj varnejša od mehkejše. Zločinci bodo tako imeli težko delo z vrtanjem ključavnice, pri zelo trdih varnostnih rozetah se jih celo ne da prevrtati in bi za to potrebovali posebne svedre. Poleg dobre rozete je pomembna tudi ključavnica. Navadno imajo varnostna vrata ključavnico, ki se zaklene na 3-4 delih z leve in desne strani. To omogoča jeklenim protivlomnim vratom dodatno zaščito proti vlomu. Ključavnica je zasnovana tako, da je ima sam ključ luknje v katere se zataknejo klini, ki v ključavnici preprečujejo manipulacijo z morebitnimi vlomnimi orodji.

Cilindrični vložki imajo posebno nalogo saj sprejmejo vase pravilno oblikovan ključ, ki ga preverijo s pomočjo klinov in omogoča mehanizmu, da z obratom ključa odklenemo vrata. V notranjosti ima cilindrični vložek oziroma bolj natančno v oklepu, se nahaja kaljen klin, ki deluje kot zaščita pred vrtanjem v ključavnico. Poleg tega ima tudi dva dodatna klina, ki preprečujeta izvlek cilindričnega vložka.

2021-09-03_09h05_48

Pri novogradnjah se vedno večkrat odločajo za posebno kontrolo pristopa s pomočjo pametne ključavnice, tipkovnice, odklepanje na prstni odtis ali celo odklepanje na daljinec. Te nove tehnike odklepanja vrat so kvalitetne in zmanjšajo možnosti vloma. V kolikor ne veste kdo je na drugi strani pa je najbolje, da si namestite kukalo. Tako vam ne bo treba odpirati vrat ali pa v strahu kukati skozi bližnje okno, ki ima pogled na vhodna vrata, da bi se prepričali kdo je na drugi strani.

Vedno bolj popularna na trgu je digitalno kukalo, ki se ob pritisku na zvonec prižge in vam posname kdo se nahaja na drugi strani s tem pa sliko prikaže na zaslonu, ki ga imate lociranega v središču stanovanja. Tako lahko že iz kuhinje hitro vidite kdo je pred vrati in mu vrata daljinsko odklenete. Digitalno kukalo lahko zamenjate z obstoječim, brez dodatnega vrtanja v vhodna vrata saj je dimenzija kukala standardna in vam s tem olajša nadgradnjo varnostnega sistema.

2021-09-03_09h06_51

Na trgu obstajajo tudi kukala, ki vas pokličejo, ko nekdo pozvoni in vam sliko in zvok predvajajo na telefon in obratno. Za nekatere je to odlična rešitev saj točno vedo kdo se potika okoli hiše in v kolikor se jim zdi oseba sumljive narave, lahko pokličejo bližnjega soseda na pomoč, da preveri situacijo ali v kolikor so blizu doma, sami preverijo dogajanje.