Kako se načrtuje fasada

V primerjavi s starimi časi je fasada spremenila videz, materiale uporabe in izboljšala se je energetsko. V preteklosti so bile stene debele tudi po pol metra in več, je sedaj fasada postala tanjša in kvalitetnejša

Nasvet kako se načrtuje fasada v letu:

1. Debelina izolacijskega materiala se priporoča od 20 do 28 cm. Pomembno je vedeti kaj želimo  doseči.  Centimeter več pri debelini izolacije je evro manj pri strošku za ogrevanje. Za izračun debeline fasade lahko uporabite enostavne enačbe.

2. Izolacijski material ima močno vlogo pri izdelavi fasade. Odločajo se med para-prepustnost in stiroporom EPS-F katerega odlična lastnost poleg dobre toplotne prevodnosti je odpornost na plesen in gnitje in mineralno volno katera prinaša negorljivost .

3.  Izmeriti je potrebno kvadraturo sten na katerih bo naša nova fasada in izračunati okviren strošek izdelave fasade.

Premik v novosmer je naredila stavbna fasada, saj je veliko informacij za načrtovanje dostopnih preko spleta in si lahko izračunate oceno kolikšna bo investicija za novo fasado. Nova fasada oz. izračun okvirnega stroška izdelave lahko opravite sami, izvedbo paprepustite fasaderjem.

Umetni materiali so dandanes ključnega pomea, da zadržujejo energijo v stavbah. Stene so postale tanjše in ob enem obdržale majhno toplotno prevodnost. Povečal se je bivalni prostor inkot tudi notranjost hiš. To se najbolj pozna na mrzle zimske dni, ko odpiramo radiatorje in grejemo prostore ali ob vročih poletnih dneh kadar jih je potrebno ohlajati.

sestava-fasadnega-sistema

S tem, ko se je fasada izboljšala, so cene ogrevanja stavb padle. Kvaliteta fasade pa je prinesla tudi višjo ceno izdelave. Na ceno poleg kvalitetne izvedbe

vpliva tudi izbira izolacijskega materiala, debelina izolacije in kvadratura.

 

 

 

Na koncu še vedno velja zlato pravilo: centimeter več na fasadi, pomeni evro manj pri strošku za ogrevanje.